En alkoholfri jul med endast barnens välmående i fokus borde vara en självklarhet.

 
Gröt till frukost. Förväntansfulla barn. Julklappar under granen. Julmat på bordet. En öl i pappans hand. Skratt och lek mellan barnen. Kalle Anka på TV. Presentöppning och glädje. Oro och änglsan. Värme och kärlek. Kan du vissla Johanna. En däckad pappa. Lek med de nya leksakerna. Barnen somnar till julprogrammen. Pappan ligger och snarkar med en ölburk i handen. Julafton är slut. 

 

Julafton ska vara barnens dag – en dag där de får vara barn. Mumsa i sig gröten till frukost och leta efter mandeln. Springa runt och leka med sina släktingar och äta god mat. Mysa framför Kalle Anka och öppna julklappar. Umgås med sin familj och känna glädje, lycka, värme och trygghet. Somna i sina sängar, trötta av förundran och glädje. En dag fylld av kärlek, och endast kärlek. 

 

Tyvärr får inte alla barn chansen att uppleva den romantiserade julen vi föreställer oss och som för många är en självklarhet. Istället får de uppleva en jul fylld med rädsla, oro och uppgivenhet. En jul med föräldrar som tagit fler än för många nubbar. En jul med vuxna människor som inte kan ta hand om sig själva. Och en jul med däckade personer i soffan redan innan Kalle Anka har börjat. 

 

Det är här IOGT-NTO kliver in och startar kanske Sveriges bästa initiativ – Vit Jul. Kampanjen går ut på att skapa aktiviteter som fungerar som stärkande andningshål för tusentals barn samtidigt som den innebär ett omfattande påverkansarbete för att skapa fina julminnen med trygga och nyktra vuxna för ALLA barn.

 

Som ett maskrosbarn uppvuxen med en alkoholist till pappa kan jag inte med ord beskriva hur fantastisk den här kampanjen är. Jag blir nästan tårögd bara jag tänker på det. 

 

Jag tycker att en vit jul borde vara lika självklar som fyrverkerier på nyårsafton vid tolvslaget. Därför behövde jag inte tänka en sekund innan jag tog ställning och skrev under för en vit jul. Utöver att jag tagit ställning och skrivit under klickade jag hem en liten Peppis-pin som jag stolt kommer bära på jackan fram till jul och sedan på julaftons-outfiten när dagen är kommen. 

 

På julafton bör allt fokus ligga på barnens välmående. Julen ska innebära glädje, lycka och värme. Julen ska inte förknippas med oro, uppgivenhet och hemska minnen. Istället ska den vara fylld med minnen som man gladeligen blickar tillbaka till. Julen ska vara barnens dag. 

 

 
Ta ställning och skriv under för en vit jul HÄR.
Köp en gåva till dig själv eller någon annan HÄR
 
  

Lilly-Marie

Hej!
Mycket viktig information men borde inte alla dagar vara "vita dagar" för barn? När vuxna dricker borde de ha barnvakt som ägnar all tid med barnen.
Själv är jag nykterist ett mycket trevligt liv att leva. Jag är uppväxt med att inte se alkohol i min barndom vilket jag tackar mina föräldrar för.
Absolut har jag druckit alkohol, jag har varit för full och gjort misstag men tror att mina föräldrar förebilder har gjort att jag valt ett nyktert liv. Min bror har valt ett liv med väldigt lite alkohol och har 3 fina barn som nu också får bra förebilder :)

Svar: Hej! Självklart borde alla dagar vara vita dagar – men för att nå dit måste man börja någonstans och julen känns som ett fantastiskt ställe att starta på. Absolut borde barnen ha barnvakt men det finns inte alla som tänker så långt eller ens har en tanke på att det kan vara skadligt för ett barn att bo i hemmaförhållanden där det förekommer alkohol, tyvärr. :( Skönt att höra att du fått ha en alkoholfri uppväxt och jag blir glad att höra att du avstår från alkohol idag, verkligen jättebra! Önskar att fler kunde göra det, så att alla får uppleva en barndom utan ständiga oron om mamma eller pappa ska vara full varje dag.
Ida Q Karlsson

2017-11-28 / 16:15:52
URL: http://lmmkbilder.blogg.se
Emma

Viktiga funderingar! Jag håller med, inga barn ska behöva utsättas för otryggheten som en påverkad förälder vid julfirandet innebär. Lyckligtvis har jag varit förskonad från överdriven alkoholkonsumtion i min släkt så jag har väl knappast tolkningsföreträde men tror starkt på detta initiativ, en vit jul borde vara en självklarhet! Tack för bra inlägg :)

Svar: Åh ja, tack så mycket! :)
Ida Q Karlsson

2017-11-28 / 23:13:57
URL: http://fyndigtnamn.blogg.se/
kort

Mina julaftnar som barn var UNDERBARA ❤ Mina föräldrar var absolutister och jag och mina syskon bär med oss våra jular varmt om hjärtat ❤ Det har vi förmedlat till våra barn. Men vi syskon fnittrade glatt när vi såg någon av grannarna onyktra på t.ex. ett vägmöte hos oss i byn...Tyckte som liten att granngubbarna var roliga och knasiga när de gick snedsteg och tog fel på garderoben för toaletten, kan nog tänka att deras fruar inte var så glada då gubbarna kom hem, men trygga var tanterna med att deras män inte fått något extra hos oss.. Julen borde vara vit för alla, en härlig högtid där bara en stor förväntan finns ❤ Men nyårsfyrverkerier borde FÖRBJUDAS för alla bränder, skadeskjutningar och djur som blir skrämda... Alla ska få känna trygga..Dags att bryta många gamla traditioner

Svar: Ja precis! Alla borde verkligen få känna sig trygga, oavsett vad det gäller! <3
Ida Q Karlsson

2017-12-04 / 23:21:19
URL: http://kort.webblogg.se
Eda

Alltså jag fattar inte hur föräldrar kan bli fulla under Jul så barnen inte känner sig trygga. Jag har även pratat om detta på jobbet och ingen fattar sambandet med att ens dricka på jul?? Blir så trött på oansvariga föräldrar som skiter i hur barnen påverkas av deras dumma beslut....

Svar: Ja, tyvärr finns det många nötter där ute i världen som vägrar öppna ögonen och se vad saker och ting innebär. Så tråkigt! Men förhoppningen är ju att folk kanske inser saker ju mer vi pratar om det och trycker fakta rakt upp i ansiktena på dom! :)
Ida Q Karlsson

2017-12-05 / 12:51:16
URL: http://edasalihov.blogg.se
Alejandra

Vilket bra inlägg!
Detta borde vara en självklarhet för alla föräldrar, och då inte bara under julen, utan vardagligen.

För mig är detta en självklarhet, alla dagar.

Bra att du lyfter upp detta och ska också dela med mig i bloggen, tack!

Svar: Tack! Ja, det är så viktigt! Vad fint att du också vill dela med dig :)
Ida Q Karlsson

2017-12-05 / 21:28:33
URL: http://nodaysoff.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Hemsida:

Kommentar:

Trackback